A terített asztal eleganciája

A terített asztal eleganciája

Ünnepi alkalmakkor mindenki nagy gondot fordít az ünnepi asztal tökéletes megjelenésére, sok családnál előkerül az alkalmi teríték, mely tovább emeli az ünnep fényét. De mi a helyzet a hétköznapokkal?! Egyértelmű, hogy nem lehet a terített asztalt minden nap ünnepivé varázsolni, de érdemes gondot fordítanunk a hétköznapokon is asztalunkra, hiszen a terített asztal nem csak egy egyszerűen egy étkezési helyszín. Sokan itt beszélik át a napjukat, osztják meg egymással a vidám, vagy épp szomorú történéseket. Érdemes tehát az ebédet, vagy vacsorát minél kellemesebb környezetben eltölteni. De hogyan varázsolhatunk hangulatos asztalt kis energiabefektetéssel? Egy egyszerűen terített asztal is lehet látványos, ha odafigyelünk a részletekre. Célszerű olyan tányérkészletet választanunk, mely letisztult, egyszínű, vagy két szín kombinációját tartalmazza. Ebben az esetben biztosan egyszerű kiegészítőket választani hozzá. Az egyszínű tányér, a fehér és arany, a fehér és bordó, a fehér és zöld kombinációk számtalan lehetőséget kínálnak. El kell döntenünk, hogy terítőt, vagy tányéralátétet használunk. Mindkettő lehet tökéletes, ha anyagában, színvilágában passzol a környezetéhez. Evőeszköz terén a klasszikusan elegáns, modern, rozsdamentes evőeszköz jó választás, hiszen az evőeszköz minőségi, de nem hangsúlyos darabja az asztalnak. A poharakkal más a helyzet. Itt oda kell figyelnünk arra, hogy milyen italhoz milyen poharat adunk. A terített asztalon a poharakat mindenképpen jobb kéz felé helyezzük el. A terített asztal fontos díszítőeleme a szalvéta. A szalvéta lehet vidám, vagy elegáns az alkalom függvényében.

Ha ezekből minden felkerült az asztalra, akkor jöhet az étel. Ha szeretnénk megkönnyíteni életünket, akkor célszerű olyan edényben főznünk, melyeket fel is helyezhetünk az asztalra, így nem kell mindent áthelyeznünk kínálótálakba.

Az alkalomhoz illő dekoráció lehet egy váza pár szál virággal, egy csodaszép gyertya, esetleg apró díszek, melyek főként ünnepi alkalmakkor kerülnek az asztalra.

Egy biztos, egy szépen terített asztalról az étel is jobban esik. Jó étvágyat, kellemes beszélgetéseket!