A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat és hasonló technológiákat használunk. Az alábbi Adatkezelési tájékoztató linkre kattintva találsz bővebb tájékoztatást.
Elfogadom

A tökéletes italok megfelelő poharai

A tökéletes italok megfelelő poharai

Ha valakinek italt töltünk, akkor az ital típusától függően más-más pohár kerül elő a szekrényből.

Egyetlen háztartásból sem hiányozhatnak a vizespoharak. Ahogyan arra a pohár neve is utal, ezekből a poharakból általában vizet, üdítőt, gyümölcsleveket fogyasztunk. Formájukat tekintve általában ezeknek a poharaknak nincsen talpa, egyszerűbb megjelenésűek. Lehetnek alacsonyak és magasabbak, sima felületűek, vagy mintázottak egyaránt.

A borospohár kiválasztása már jóval nagyobb feladat. A borospohár kiválasztásánál célszerű a bor típusához választani a borospoharat, hiszen itt a pohár formája hozzásegíti a bort ahhoz, hogy aromája tökéletesen érvényesüljön. Egy üde, reduktív, illatos fehérborhoz kitűnő választás egy kecses fehérboros pohár, melyben az illatok a pohár felső részében összegyűlnek, így a gyümölcsös aroma sokkal jobban érvényesül. A vörösboros poharak esetén a cél, hogy a bort minél nagyobb felületen érje a levegő, így a vörösborokat célszerű nagyobb, szélesebb pohárból fogyasztani, hiszen az oxidatív borok aromája így érvényesül erőteljesebben.

A pezsgős pohár egy másik nagy klasszikus. A pezsgőt célszerű magas szájú, keskeny, szűkülő pohárból kínálni, melyben a buborékok gyönyörűen mutatnak és a gyümölcsös illat, íz tökéletesen karakteres.

Térjünk át az örök klasszikus whiskyre. A whiskys pohár méretét nagyban meghatározza az, hogy a whiskys pohárba általában whiskyhűtő kocka is kerül, így ezek a poharak nagyobb méretűek. A whisky egy minőségi ital, így célszerű minőségi poharat választanunk hozzá.

A pálinkás, grappás poharak egyetlen háztartásból sem hiányozhatnak. Ezek mérete, formája jelentősen eltérő lehet. Sokan választják a pálinkához a kis, feleses poharakat, azonban a magas, hosszú szárú grappás pohárban sokkal jobban érvényesül az illat és íz tökéletes kombinációja.

Az ital típusokat még sokáig sorolhatnánk, a koktélokhoz is igazán különleges poharak készülnek, de talán ezek azok a főbb italtípusok, melyek sok-sok háztartásban megtalálhatóak.

A különleges poharakhoz célszerű poháralátétet is használnunk, hiszen ezzel megóvhatjuk asztalunkat. Ha poháralátétet választunk, válasszunk olyat, amelyik illik a terített asztalunkhoz is, de jól mutat a nappali dohányzóasztalán is. A parafa alátétek széles mintaválasztéka lehetőséget biztosít minderre. Egy szép alátét nemcsak megvédi asztalunkat, hanem díszíti is azt.