Otthonunk Eger, a borok városa

Otthonunk Eger, a borok városa

Ha Eger, akkor bor és pincészetek, és persze vár és történelem.

Eger és az egri bikavér legendája a török időkre nyúlik vissza, amikor a törökök is kedvelték volna a bort, de vallásuk miatt nem ihattak, így az egri vörösbort átkeresztelték bikavérnek, hogy ők is fogyaszthassák.

De mi is a különbség a vörösbor és a fehérbor között?

Fontos különbség van mind a szőlő típusa, mind a bor előállítását illetően. A vörösbort olyan kékszőlőből állítják elő, melynek héja az erjesztés alatt rajta marad, és általában tölgyfahordóban érlelik. Fehérbor esetén a szőlő héját az erjedés előtt eltávolítják és az érlelés acél, vagy vas kádban történik. Természetesen eltérő formájú borospohárból fogyasztjuk őket.

Ha a vörösbort kedveljük, akkor fogyasztás előtt érdemes dekantálni a bort, mert ezzel a levegőztetéssel a bor aromái erőteljesebbé válnak, a bor zamatosabbá válik. Erre speciális dekantálót használhatunk. A vörösboros kehely általában nagyobb, öblösebb, így jobban levegőzik benne a bor. A vörösboros pohár különleges formájának célja a bor zamatának felerősítése.

A fehérborok esetén az üdeség a jellemző, a gyümölcsös ízvilág hangsúlyosabbá válik egy keskenyebb kehelyben. A fehérboros poharak ezért sokkal karcsúbban vörösboros társaiknál.

De mire lehet még szükségünk borfogyasztáskor?

Először is mindenképpen használjunk jó minőségű dugóhúzót. Éttermekben, pincékben általában pincérdugóhúzókkal találkozhatunk, de otthonunkban választhatjuk a szárnyas dugóhúzót is, ha számunkra az kényelmesebb. A borosüvegbe helyezhető borkiöntő nagy segítség, ha cseppmentesen, elegánsan szeretnénk kitölteni a bort. Ha hosszú borozást tervezünk, használhatunk borhűtőt, borhűtő mandzsettát, hogy minél tovább megfelelő hőmérsékletű maradjon a bor. A bor hőfokának mérésére használjunk üvegre pattintható borhőmérőt. Ha mégsem fogyott el az egész üveg bor, akkor sincs semmi baj, de célszerű megfelelően tárolni a megkezdett bort. Ebben nyújt segítséget a vákuumpumpa és a vákuumdugó. Ha megfelelően tároljuk a bort, akkor az újbóli felnyitáskor ismét a valódi zamatát élvezhetjük.